Tel: 0547 - 26 16 65

Week van de Werkstress: Vrolijke Vrijdag

Week van de Werkstress: Vrolijke Vrijdag

13 november, 2019

Categorie: ' Coaching '

‘De Week van de Werkstress’ moet volgens de overheid ‘De Week van het Werkplezier’ worden. Dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. Want hoe zorg je nou dat je elke dag zonder stress, maar met plezier naar je werk gaat? Wij, Katrien en Sonja, geven vaak trainingen aan Young Professionals en delen deze week elke dag een tip die de druk op je schouders kan verlichten. Vandaag: Vrolijke Vrijdag.

We brengen met zijn allen veel tijd op ons werk door. Heel belangrijk dus dat we het daar een beetje naar ons zin hebben! Natuurlijk lukt dat niet altijd en niet elke dag, we hebben immers allemaal wel eens een off-day. Of een collega met een off-day die meent dat op jou te moeten afreageren. Hoe je daarmee omgaat, leer je in onze masterclass tijdens het onderdeel communicatie. Op Vrolijke Vrijdag gaan we het hebben over hoe jij ervoor zorgt dat je niet alleen op vrijdag, maar elke dag van de week met plezier naar je werkt gaat.

“Een burn-out sluipt erin, kan ik uit eigen ervaring vertellen”

Onderzoek van Arboned en CBS wijst uit dat 17% van de bevolking tussen 25 en 35 jaar last heeft van burn-outklachten. Ik schrok ervan toen ik dit las in Millennial Mysterie van Jasper Scholten! 17% dat is nogal wat, het gaat hier om klachten en nog geen full blown burn-out, maar dan nog ligt dit  bij die 17% wel op de loer. Een burn-out is geen feest, kan ik jullie uit eigen ervaring melden. Het sluipt erin de vermoeidheid, pas na volledig herstel weet je weer hoe het is om gewoon voldoende energie te hebben en alles weer te kunnen doen. Ik ben met mijn 55 jaren al lang geen ‘young professional’ of ‘millennial’ meer, maar probeer naar eer en geweten er drie op te voeden.

Ik behoor dus tot de generatie X en die hebben ook last van burn-outs helaas. Wat mij enorm heeft geholpen is mijn BUTTONS training. BUTTONS gaat over je drijfveren. Jouw drijfveren bepalen waar het voor jou omgaat in het leven. Waar kom jij ’s ochtends vroeg met plezier voor uit bed? Als jij de dingen doet waar jij blij van wordt, dan zorgt dat natuurlijk voor goede resultaten op je werk en dus voor meer werkplezier. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan, moeiteloos! Andersom werkt het ook zo, als jouw drijfveren steeds gefrustreerd raken, dan loop je leeg.

“Toen pas snapte ik waarom ik in een Burn-out was geraakt”

Toen ik afgelopen voorjaar de training tot BUTTONS coach volgde, was dat echt een eyeopener. Ik was zo’n beetje weer hersteld en in elk geval al lang weer aan het werk. Het werd mij duidelijk waarom ik in die burn-out was geraakt en ook waarom het behoorlijk lang (ongeduld zit in de aard van het beestje) duurde voor ik weer echt volledig hersteld was. Ik kon mijn drijfveren niet ten volle benutten én ik was leeggelopen op mijn belangrijkste drijfveren. Ik zal ze met jullie delen, doe er je voordeel mee. Herken je het een en ander, zoek dan alsjeblieft hulp, blijf niet rondlopen met zware vermoeidheid, lusteloosheid of zelfs depressieve gedachten. Je bent niet de enige en je hebt veel baat bij een luisterend oor en professionele hulp.

Mijn drijfveren zijn:

Loyaliteit – Ik ga door tot het gaatje, afspraak is afspraak. Moe? Uitrusten komt later wel. Dat is dus niet handig. Ik heb echt moeten leren vooral ook loyaal aan mijzelf te zijn.

Onafhankelijkheid – Ja, ik ga toch niet mijn hand ophouden? Ik ben toch ondernemer, gelukkig wel een met een AOV waarvoor ik jarenlang premies heb afgedragen, dus uiteindelijk beter laat dan nooit, mij toch maar ziek gemeld.

Nieuwsgierigheid – Ik heb het hard nodig om regelmatig nieuwe dingen te leren, anders verveel ik me. Nu “studeer” ik dus Italiaans, zo leuk! Puur voor het plezier en daar laad je dus van op!

Zorgzaamheid – Daar weten mijn kinderen alles van tot vervelens toe.  Beter zorgen voor mezelf, dat heb ik moeten leren.

Verbondenheid – Voor mij zijn mijn dierbaren om mij heen zo belangrijk! Aan mijn man en mijn kinderen heb ik zoveel steun gehad. Dank jullie wel mannen en lieve vriendin van onze middelste! Daar draait het voor mij in het leven om. En dat is wat ons mensen, mensen maakt en geen robots. Ik heb wel moeten leren om aan te geven wanneer ik behoefte had aan contact in die periode dat ik het liefst onder een dekentje op de bank lag. Een ander kan dat niet ruiken natuurlijk en niet iedereen heeft Verbondenheid als drijfveer. Dit vond ik een heel moeilijk, eenzaam en ook pijnlijk proces.

Ontspanning – Ja lekker, elke dag met de hond lopen (zie Workout Woensdag) en vooral ook weekendjes weg en vakanties plannen, heerlijk. Het moet ook echt, want het is niet voor niets mijn zesde drijfveer! 🙂

Hoe de drijfveren jouw helpen

Maar nu een vrolijker noot. De drijfveren hebben mij enorm geholpen om weer meer lol en energie te krijgen. Ik ben werkelijk zo blij dat ik Marcel Disberg, de oprichter van www.my-buttons.com, ben tegen gekomen. Want kijk maar eens weer naar mijn drijfveren, trainen en coachen is mij op het lijf geschreven. Wat heerlijk om te doen, om jonge mensen een stukje te mogen begeleiden in hun (eerste) baan. Om jullie te helpen het beste uit jezelf te halen en daarmee ook op je werk veel te brengen. Dan ga je (bijna) elke dag met plezier naar kantoor. Katrien en ik ondervinden zoveel lol en voldoening aan het geven van onze Masterclasses. Gelukkig zijn wij niet de enigen en lezen we dat ook in onze referenties en evaluaties van de deelnemers terug. Zien we jou snel?

Een speciale training rond BUTTONS en Covey geef ik dit jaar nog op 3 december en 10 december in Deventer

Geïnteresseerd? Klik hier!

 

Met meer plezier naar je werk? Volg onze Masterclass!

Wij hebben een Masterclass ontwikkeld waarin we onder andere alle Zeven Eigenschappen van Covey uitgebreid behandelen.
In deze Masterclass leren we je van alles over persoonlijk leiderschap en geven we je inzicht in hoe je met meer zelfverzekerdheid en plezier naar je werk kunt gaan. In onze driedaagse training Persoonlijke ontwikkeling gaan we ook dieper in op Drijfveren, we kijken dan met jou naar jouw drijfveren en hoe die tot uiting komen in je werk- en privé leven.

Op 5 december geven we in Deventer onze eerstvolgende masterclass. LET OP: BIJNA VOL!

Mocht je 5 december niet kunnen, dan is de laatste mogelijkheid dit jaar op donderdag 19 december in Bunnik.

Lees hier alles over de Masterclass