Tel: 0547 - 26 16 65

Covey in tijden van Covid

Covey in tijden van Covid

27 oktober, 2020

Categorie: ' Organisatie '

“Ik heb mijn nieuwe collega’s nog niet eens gezien”. “Ik wil zo graag op kantoor werken, maar het moet vanuit huis.” “Ik werk veel te lang door, omdat ik bang ben dat ik anders niet genoeg heb gedaan”. “Mijn baas checkt om de haverklap of ik thuis wel aan het werk ben.” “Hoe weet ik of ik het nu wel goed doe?” Zomaar wat hulpkreten die ons de afgelopen maanden bereikten, omdat we noodgedwongen vanuit huis werken. Veel young professionals hebben hier grote moeite mee. Ze missen het sociale contact, de structuur en de mogelijkheid voor overleg om maar eens wat te noemen. In deze blog beschrijf ik hoe zij juist nu met behulp van de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey in tijden van Covid zelf aan het roer blijven staan. Deze blog is geschreven voor young professionals, maar is zeker ook interessant voor hun leidinggevenden.

Van intelligente lock down naar meer vrijheid en weer terug

We bevinden ons nu weer in een gedeeltelijke lockdown. Dat valt velen zwaar, waaronder ikzelf. De vorige intelligente lockdown begon in het voorjaar, de dagen begonnen te lengen, het werd een prachtige lente en dito zomer. Het was ook schakelen, opeens gemis van omzet en op jezelf terug geworpen worden. Het bracht voor ons gezin toch ook veel gezelligheid, van een leeg nest opeens weer een vol nest. Badmintonnen in de tuin, met de bouwlamp erbij, omdat het in het begin eerder donker was dan het spel afgelopen. Ik denk daar met veel plezier aan terug en mis eerlijk gezegd de reuring in ons huis ook wel weer een beetje nu ieder weer op zijn plek zit en het leven weer oppakt vanaf september.

Leven van young professionals/millennials

En daar wringt de schoen, welk leven pakken zij weer op? Een nieuwe baan in een ander land, met gelukkig wel de mogelijkheid om nog naar kantoor te komen. Gelukkig maar anders zijn er wel erg weinig sociale contacten die nog opgebouwd moeten worden. Weer terug naar je studentenstad, waar de colleges nog steeds online worden gegeven “een heel duur Netflix abonnement”. Weer naar kantoor, na een hele periode van thuis werken dit voorjaar, en nee toch weer niet. Wat een onduidelijkheid en bijkomende onzekerheid.

Voor de twintigers zijn sociale contacten zo belangrijk hun hele leven draait daar om. Dan valt het niet mee, als je opeens niet meer naar je werk kunt, niet meer naar college mag. Dat is niet alleen in ons gezin zo, ik hoor het van veel young professionals en studenten waar ik contact mee heb. Deze laatste groep kan dan ook zeker zijn voordeel doen met de tips die verderop staan beschreven.

Lichtpuntjes

We worden weer op onszelf teruggeworpen, zowel oudere, ervaren werknemers als de starters op de arbeidsmarkt. We horen de geluiden om ons heen en lezen erover in de krant. Wat kunnen we doen, om ons zo goed mogelijk door deze tijd heen te slaan? Ik verheug me altijd zeer op de feestdagen, er is voor ons gezin inmiddels een Sintercorona lootjestrekkenpagina aangemaakt. Onze in het buitenland wonende zoon zal niet thuis zijn voor dit feest en de rest wellicht ook niet. We varen immers nog steeds in de mist, hebben geen idee hoe de toekomstige weken, maanden zullen verlopen. Maar dat zal de pret van ons familiesinterklaasfeest niet drukken.

Het helpt mij altijd bijzonder om lichtpuntjes uit te zetten. Natuurlijk is het belangrijk om in het moment te zijn en te genieten van dat wat is, maar me ergens op verheugen doe ik ook graag. De verjaardagen, de feestdagen in welke vorm dan ook, zijn iets om naar uit te kijken. En het mooie is; het hoeft niet groot(s) te zijn. Het kleine intieme vind ik vaak veel fijner. Iedere crisis opnieuw leert mij dat ik met minder toekan. Dat is misschien wel een groot winstpunt in deze tijd van overconsumptie. Dat we leren genieten van het kleine wat er gewoon iedere dag is. Een wandeling in het bos met de hond, of in het park als je in de stad woont. Laten we echt met zijn allen er voor zorgen dat het bij deze gedeeltelijke lockdown blijft!

Veerkracht

We worden op onszelf teruggeworpen en moeten de structuur en het ritme van het werk ook uit onszelf halen nu we even niet naar kantoor kunnen. Dat is lastig! Ik hoor het van mijn studenten, van mijn cursisten, van mijn kinderen, je leest erover in de krant. En ik kan me dat zo goed voorstellen.

Toch is het wat het is, we moeten het nu uit onszelf halen en dat heeft ook een positieve kant. Want dan kun je er ook achter komen wat bij jou past. Je kunt zelf aan het roer van jouw werk of studie gaan staan. Het werk doen op die momenten dat jij daarvoor de meeste inspiratie hebt en het fitst bent bijvoorbeeld, en niet gedwongen op het moment dat het even wat rustiger is op jouw kantoor.

7 eigenschappen van effectief leiderschap van Covey, juist nu!

Zoals altijd grijp ik ook nu terug op de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Als we die nou eens vertalen naar deze rare tijden van corona, wat leert ons dat dan?

1 Wees proactief

Het is nu de tijd om na te denken waar jouw talenten liggen en aan welke projecten jij met name je bijdrage wilt leveren. Neem initiatief. Waar wil jij je verder in bekwamen? Wanneer wordt nu door jouw collega’s een beroep op jou gedaan (en vind jij het leuk om daarbij te helpen?) Volg een opleiding of cursus. Misschien is er nog opleidingsbudget beschikbaar?

Mis je het sociale contact? Wees pro-actief en regel het online met een gezamenlijke opstart of afsluiting van de dag. Een gezamenlijke lunch (op anderhalve meter) met een ook thuiswerkende buurman/buurvrouw of een lunchwandeling met een eveneens thuiswerkende vriend of vriendin. Dit zorgt gelijk voor structuur in je dag en even wat andere gespreksstof.

2 Begin met het einde voor ogen.

Maak van al je grotere klussen een project en maak er een projectplanning bij. Dat kan al heel simpel in Excel. Zet dan je mijlpalen en terugkoppelmomenten heel duidelijk in je agenda en plan deze met degenen die je hierover moet spreken online in. Dan sta jij aan het roer en houd jij overzicht.

3 Belangrijke zaken eerst

Bij de eerste en de tweede eigenschap heb je al gekeken naar wat voor jou belangrijk is en hoe je dat in de komende weken, maanden uit wilt zetten. Deze derde eigenschap sluit hierop aan. Het dan ook daadwerkelijk doen en niet je dag laten beheersen door wat er binnenkomt via de mail, telefoon of Slack. Creëer perioden van geconcentreerd werken. Zo belangrijk voor studie én voor alle kenniswerkers. Bijna iedereen dus.

4 Denk win-win

Het uitgaan van het beste resultaat voor beide partijen is een andere manier van naar situaties kijken, van onderhandelen. Ook voor ons bedrijf gaan de meeste afspraken nu online, daar moest ik erg aan wennen in het begin. Nu weten we wellicht al niet beter en is het voor beide partijen een win-win situatie. Onze klant kan rustig vanuit huis inloggen en wij vanuit ons thuiskantoor, wat ons veel reistijd scheelt. Een win-win situatie dus.

5 Eerst begrijpen dan begrepen worden

Zeker nu we online vergaderen en meer telefoneren dan elkaar live spreken, is het bijzonder belangrijk dat we goed duidelijk krijgen wat de ander bedoelt. We moeten het van onze oren hebben en beperkt van wat we zien op het scherm. Gespreksvaardigheden vind ik altijd al super belangrijk, maar nu helemaal. Luisteren, Samenvatten en Doorvragen dus. Sluit ieder gesprek pas af als je heel zeker weet wat de ander bedoelt en wat je hebt afgesproken.

 

6 Synergie

Synergie oftewel “het geheel is meer dan de som der delen”. Zo belangrijk, maar nu misschien wat moeilijker te vinden. Spreek af met die fijne collega, waarmee je altijd zo snel een werkprobleem weer tot de proporties hebt teruggebracht. Bel elkaar op een vaste tijd, met een bespreeklijstje, zodat je elkaar niet voor ieder wissewasje uit de concentratie hoeft te halen. Doe dat via Teams of Zoom dan zie je elkaar ook nog even. Of ga één keer per week een uur lunchwandelen op anderhalve meter uiteraard. Dan houd je gelijk de zaag scherp.

7 Houd de zaag scherp

Wellicht de belangrijkste eigenschap. Als de zaag niet scherp blijft, als je moe wordt, te lang doorgaat, te veel dingen door elkaar doet, teveel zit, ongezond eet, te weinig slaapt etc. etc. Dan is het erg lastig om je aan je goede voornemens ten aanzien van fijner noodgedwongen thuis werken toe te komen. Begin dus met het plannen van je rust en reflectiemomenten. Mijn dagindeling ziet er idealiter zo uit:

9.00-12.00 met korte koffiepauze met thuiswerkende echtgenoot

Eén of twee belangrijke ‘stukken’ werk. Ik werk graag in blokken van anderhalf uur. Dat doe ik al sinds mijn studententijd en dat werkt het best voor mij.

12.00- 14.00 uur bewust een lange lunchpauze waarin ik met mijn hond naar het bos rijd en liefst 45 minuten tot een uur wandel. Korter dan zit ik nog steeds in mijn hoofd merk ik. Vaak doe ik ook nog een korte meditatie in die periode.

14.00-17.00 Weer twee blokken van zo’n anderhalf uur met een korte theepauze tussendoor.

En dan is dit mijn valkuil……….. Ik heb nog wel eens de neiging om dan veel langer door te gaan, maar als ik echt super geconcentreerd heb zitten werken, ben ik ook wel moe en dan is het wel mooi geweest. Als je goed hebt meegerekend dan is dat maar 6 uur per dag. Dat klopt! Maar wel heel geconcentreerde denk- en werktijd.

Accepteer dat he de ene dag beter gaat dan de andere en zoek een ritme dat bij jou past. En op het moment dat je anders naar de trein zou rennen, doe je ook nu je laptop dicht. Door de reistijd die je nu niet hebt, te verspreiden over de dag, zorg je voor kleine rust- en oplaadmomenten waardoor je veel productiever bent en met een veel tevredener gevoel je avond in gaat, zodat je lekker weer kunt opladen voor de volgende dag.

 

Masterclass Talent Ontwikkeling

Vind je het nou lastig om zelf de regie te pakken? Bel me dan gerust, dan denk ik graag met je mee hoe jij dat het best kunt doen.

Vanuit ons label Wolbers & Wolbers bieden we ook een Masterclass Talent Ontwikkeling die je helpt om je persoonlijk leiderschap, communicatie en effectiviteit te vergroten.

 

Geef je op voor onze Masterclass Talent Ontwikkeling

 

Ontdek je talent, blijf leren, blijf je verwonderen en blijf vragen stellen!

Bel, mail, of whatsapp gerust.

info@wolbersenwolbers.nl
Sonja 06 55 98 03 88‬

www.wolbersenwolbers.nl