Tel: 0547 - 26 16 65

Het potentieel van jonge professionals

Het potentieel van jonge professionals

4 oktober, 2018

Categorie: ' Young Professionals '

Pilottraining

Afgelopen zaterdag hebben Katrien Eggens en ik onze eerste Young Professionals Training gegeven. Wat een energie, ambitie, trouw, kennis en kunde bij deze groep. Wat ontzettend gaaf om deze aanstormende talenten te mogen trainen. Allemaal hoog opgeleid en dan zit het dus wel goed met de kennis, klaar voor de toekomst. Nederland maak je borst maar nat, en maak gebruik van het potentieel van jonge professionals: “wij komen eraan”!

 

Potentieel benutten

Een enorm potentieel en toch… Het valt mij op dat deze leuke, ambitieuze, energieke, jonge mensen vaak starten in hun eerste ‘echte’ baan, vol goede moed, met een rugzak vol vakkennis op HBO of WO niveau. Werkgevers blij met deze ambitieuze jonge mensen. Maar dan….. Hoe zorg je ervoor dat deze jonge mensen in hun loopbaan en ontwikkeling begeleid worden? Hoe ze kunnen blijven groeien en excelleren? Hoe kunnen ze communicatief sterker worden en leren hoe de wereld buiten de Hogeschool en Universiteit eruit ziet? Hoe haal je het beste uit deze jonge professionals naar boven en hoe houd je ze tevreden?

 

Mijn start 30 jaar geleden

Voor mij is het alweer heel wat jaren geleden dat ik aan mijn eerste, mijn tweede en mijn derde baan begon. Midden twintig net van de universiteit en terug van mijn reis naar de andere kant van de wereld, werd het tijd om mijn eigen centen te gaan verdienen. Ik kan me mijn eerste dag nog levendig voor de geest halen, ook al is het dan al dertig jaar geleden. Door omstandigheden woonde ik weer tijdelijk thuis en mijn lieve vader deed mij uitgeleide met de wijze woorden dat het leren nu pas echt begon…….

 

Hulp vragen

Ik vond dat op zijn zachtst gezegd niet leuk en vroeg mij af wat hem dan had bezield om vijf jaar in mijn universitaire opleiding te investeren? Natuurlijk kwam ik er al heel snel achter dat hij gewoon gelijk had! Gelukkig was ik niet te trots om om hulp te vragen en had ik mijn eerste coachings gesprekken met mijn ouders thuis in Goor op de bank na een lange dag werken bij de Oad in Holten. Het waren lange dagen, zeker in vergelijking met mijn vrije studentenleven en net terug komend uit Nieuw-Zeeland. Ik was iedere avond compleet gesloopt van de hele dag op kantoor zitten, niet weten hoe het werkt en wat te doen in welke situatie. Een compleet nieuwe wereld, met nieuwe mores en inderdaad dus nog heel veel te leren.

 

Leerbehoefte

De cursisten die wij afgelopen zaterdag in de groep hadden, werkten merendeels al een paar jaar en waren de schok van studie naar werk al te boven. Maar ook zij hadden een enorme leerbehoefte. Voorafgaand aan de training hebben wij alle deelnemers gesproken. Uit deze intakes kwamen de volgende thema’s naar voren: Missie en Visie met betrekking tot jezelf en je loopbaan; Communicatie met anderen en Persoonlijke Effectiviteit. Daar hebben wij deze training dan ook rondom ingericht.

 

Jezelf laten zien

Ze wisten hun ondersteuningsbehoefte goed te verwoorden; wat mij het meest aansprak kwam neer op jezelf laten zien, hoe doe je dat zonder betweterig over te komen? Hoe laat je nou al die kwaliteiten zien die jij in huis hebt, vers van de opleiding? En tot wanneer mag je nog vragen stellen over hoe zaken gaan in dit bedrijf? Er is zoveel behoefte aan ondersteuning van deze jonge high potentials en het is zo eeuwig zonde dat ze dat niet of nauwelijks krijgen. Een gemis in deze tijd waarin we zitten te springen om goede hoogopgeleide mensen.

 

Studieloopbaanbegeleiding?

Wat dat betreft is er naar mijn idee weinig veranderd in vergelijking met 30 jaar geleden. Ja een goede HBO-opleiding heeft een prachtig programma voor studieloopbaanbegeleiding.  Ik weet uit eigen ervaring dat deze programma’s bij Hogeschool Windesheim in elk geval goed in elkaar zitten. Maar niet alle studenten zitten op die leeftijd te wachten op deze verplichte SLB-uren. Op de universiteiten wordt ook wel wat aangeboden als de student er zelf naar op zoek gaat, maar dan daarna? Terwijl die behoefte kennelijk zo groot is! Waar kan men dan terecht?

 

Het potentieel van jonge professionals benutten

Eeuwig zonde van het potentieel van jonge professionals! Wij zijn ervan overtuigd dat zij een veel betere en fijnere start maken als ze daarin ondersteund worden. En dan bedoelen we met de soft skills, met die harde vaardigheden zit het wel goed. Wij hebben een prachtig onderwijssysteem in Nederland en ze hebben niet voor niets hard gewerkt, hun diploma gehaald, hun proeve van bekwaamheid op hun vakgebied afgelegd. Nu nog uitvoeren in de praktijk. Laten we het potentieel benutten, onze high potentials vasthouden en investeren in hun toekomst.

 

Ons aanbod voor bedrijven

Wij komen graag bij u als HR manager langs om hierover van gedachten te wisselen en daarna een maatwerktraining voor uw bedrijf samen te stellen. Ook kunnen uw werknemers aanhaken bij de open- inschrijving.

Ons aanbod voor jonge professionals

Herken jij je als jonge professional in het bovenstaande verhaal en faciliteert je werkgever een opleiding niet? Investeer dan in jezelf, want hoop is geen strategie, maar vertrouwen helpt wel. En met dat vertrouwen kunnen wij je een heel eind helpen. Dat hebben we na afloop concreet gehoord van onze eerste cursisten en daar doen we het voor! Wij helpen jou te groeien door middel van onze een- of meerdaagse trainingen en door middel van 1 op 1 coaching.

Meer weten?

Wil je meer weten over ons specifieke programma voor jonge professionals of graag één op één gecoacht worden bij deze nieuwe stap in je leven? Neem dan contact op met:

Sonja Jaarsma-Lebbink www.jaarsmalebbink.nl sonja@jaarsmalebbink.nl  06 55980388

Of met Katrien Eggens www.katrieneggens.nl info@katrieneggens.nl  0614646995